Can-Am Spyder Forums banner

Nienawidzę odzysku par (ECO) dysz pomp benzynowych

Tags
gas
492 views 7 replies 4 participants last post by  davidkulback  
#1 ·
Lubię kupować benzynę w moim lokalnym Costco. Niedawno przeszli z tradycyjnych dysz na nowsze i bardziej przyjazne dla środowiska. Przez większość czasu miałem problem z ich działaniem w moim Spyderze. Czasami pompują mniej niż kilka uncji, zanim się wyłączą. Znajduję się w ciągłym cyklu ponownego włączania dźwigni, dopóki w końcu się nie poddam i nie zastosuję obejścia (przytrzymując gumową uszczelkę na końcu z dala od wlewu paliwa dwoma palcami, próbując wyeliminować niekończący się cykl włączania/wyłączania co sekundę lub dwie). Nie jest to optymalne doświadczenie podczas tankowania, ale lubię benzynę marki Costco, a także ich bardzo konkurencyjne ceny, więc z tych powodów wracam.

Czy to tylko mój problem, czy inni doświadczyli tej frustracji?

Myślę o zdobyciu kawałka plastikowej rury PVC o odpowiedniej szerokości, aby umieścić go między dyszą a otworem wlewowym, ale chciałem zapytać tutaj, co robią inni (poza znalezieniem stacji benzynowej ze starszymi dyszami).

Dla jasności, zdjęcia obu typów dysz:

Tradycyjna:

Przyjazna dla środowiska:

#3 ·
Hate-Em!
Muszę wziąć rękę i przytrzymać ten mechanizm, żeby móc obserwować napełnianie zbiornika.
Z pewnością, a czasem przelanie jest kłopotliwe. Dlatego zawsze noszę dodatkową szmatkę, aby wytrzeć resztki z bocznego panelu roweru. Nadal próbuję znaleźć sposób, aby pozbyć się tego zapachu z palców. :)

#4 ·
Zgadzam się, że dysza do tankowania Costco jest problematyczna w naszym Spyder RT.

Zaprojektowałem i zbudowałem zestaw adapterów, który działa akceptowalnie podczas tankowania Spydera na stacji Costco.

Szczerze mówiąc, przy niewielkich dodatkowych kosztach i znacznie mniejszej frustracji, kupowanie paliwa Costco do Spydera jest mniej priorytetowe.

Jeśli chodzi o adapter wykonany z PVC, powodzenia. Zajęło mi kilka wersji, aby uzyskać działający adapter, który nie wyłączał automatycznie dyszy paliwowej.

Łatwiejszym rozwiązaniem jest zakup specjalnie zaprojektowanych narzędzi, które sprzedają.

#7 ·
Zgadzam się, że dysza do tankowania paliwa Costco jest problematyczna w naszym Spyder RT.

Zaprojektowałem i zbudowałem adapter, który działa akceptowalnie podczas tankowania Spydera na Costco.

Szczerze mówiąc, przy niewielkich dodatkowych kosztach i znacznie mniejszej frustracji, kupowanie paliwa Costco do Spydera jest mniej priorytetowe.

Jeśli chodzi o adapter wykonany z PVC, powodzenia. Zajęło mi kilka wersji, aby uzyskać adapter, który działa i nie powoduje automatycznego wyłączania dyszy paliwa.

Łatwiejszym rozwiązaniem jest zakup specjalnie zaprojektowanych narzędzi, które sprzedają.
Twoja rada, aby po prostu kupić coś gotowego, jest dobrze przyjęta. Spróbuję z rurą PVC, którą miałem z innego motocykla, a jeśli to się nie uda, zaszaleję i kupię produkt. Dziękuję za podzielenie się swoimi doświadczeniami.